ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ BLOG

Όποια/όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την προσπάθειά μου,μπορεί να το κάνει με μια δωρεά μέσω PayPal στον λογαριασμό : ovitrouvios@yahoo.gr

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές αναγνώσεις !

ΕΛΛΗΝ ΑΛΚΙΜΟΣ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ .... !!!

1. βάζω κάποιον στον νηματόσταυρο

 Σημαίνει σταυρός φτιαγμένος από νήμα και είναι αυτό που έχουν μέσα αρκετές διόπτρες όπλων. Στρατιωτική ορολογία. Το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε βάλει κάποιον στον στόχο.

2.βάζω πετονιά για κρέντιτ (credit)

 Πίσω στο παρελθόν, στις αχαρτογράφητες εποχές της τρυφερής παιδικής ηλικίας της δικής μας και των μεγαλύτερων αδερφών και ξαδέρφων μας, πριν από το ίντερνετ, πριν από τους ίδιους τους οικιακούς υπολογιστές, μια από τις γλυκές αμαρτίες ήταν η επίσκεψη στα ηλεκτρονικά ή αλλιώς ουφάδικα.

Δεν είχες μόνο την μάνα και τον πατέρα να σε κυνηγούν μην τυχόν και σε τσακώσουν εκεί...


Δεν ήταν μόνο η αστυνομία που έκοβε βόλτες πού και πού και, όσο και να πεις, τους φοβόσουνα μη τυχόν σε βάλουν φυλακή και σε γράψουν οι εφημερίδες για κανένα
street fighter ή double dragon...

Ούτε απλά τα μεγαλύτερα παιδιά που έβαζαν κατοστάρικο για διπλό και σε νικούσαν με δύο
κόμπο ή, αν ήταν λιγότερο βουργούνδιοι ιππότες, απλά σε παραμέριζαν και έπαιζαν με το κρέντιτ σου... [κρεντιτ < credit = πίστωση, οι συμμετοχές στο παιχνίδι που αγοράζει κανείς με κέρματα]

Ή ο μαγαζάτορας που, είτε με πρόφαση, είτε εξαιτίας πραγματικού
ντου από την ασφάλεια, σου κατέβαζε το γενικό και σου διέγραφε όλα τα ρεκόρ και τα κρέντιτ σου, αφήνοντάς σε να χτυπιέσαι πάνω σε μια μαύρη, καμπυλωτή (τότε) οθόνη...

Ήταν και ο ίδιος σου ο εαυτός που εθιζόταν και, ως εθισμένος, είχε όλα τα συμπτώματα: παρέες που είχαν το ίδιο σπορ, ψέμματα σε όλους τους παραπάνω για να πάρεις τη δόση σου, χαμένος χρόνος, κόλπα για να χρηματοδοτήσεις την ντόπα σου...


Ένα από αυτά τα τελευταία κόλπα ήταν εναντίον του αφεντικού. Τα πιο
τσακαλάκια από την παρέα είχαν πάρει μάτι τον ρουμάνο όταν άνοιγε τον κερματοκουβά και είχαν σταμπάρει τον μηχανισμό. Έτσι, με λίγη εφευρετικότητα, ήρθε η πετονιά.

Έβαζαν λοιπόν οι πιτσιρικάδες διαρρήκτες στην σχισμή ένα κέρμα κολλημένο στην άκρη μιας πετονιάς, το άφηναν να ρολάρει κανονικά στη σχισμή και, μόλις αυτό περνούσε την ακίδα και έπεφτε το πρώτο κρέντιτ, το ανασήκωναν και η διαδικασία επαναλαμβανόταν όσες φορές χρειαζόταν για να μην καρφωθούν ή γίνει κανένα μπλέξιμο στο μηχάνημα. Μετά έβγαζαν τον μηχανισμό με τρόπο και ύφος
ocean's eleven και βυθίζονταν στον κόσμο της οθόνης...

Η μέθοδος φυσικά λειτουργούσε και στα περισσότερα μηχανήματα με κέρματα του δρόμου (τσίχλες, γάντζος με αρκουδάκια και ρολόγια) αρκεί να μην το παρατραβούσες με την τύχη σου. Ύστερα, απ' ό,τι λεν οι πληροφορίες μου, μπήκαν δικλείδες ασφαλείας κατά της πετονιάς, αλλά ήδη πια το παιχνίδι ήταν αλλού...


Πέρα από το σλανγκικό ενδιαφέρον που έχει
ιστορικά η έκφραση, την καταγράφω διότι τώρα πια, μεταξύ εκείνων των παιδιών που μεγάλωσαν (αλλά έμειναν εννοείται παιδιά), την άκουσα να χρησιμοποιείται και μεταφορικά: Σημαίνει την υφαρπαγή πολλών ευκαιριών που δεν κερδίσαμε με το σπαθί μας, την εκκίνηση με τρία γκολ αβάντζο ή, διαφορετικά, την απόλαυση μιας εμπειρίας χωρίς να την έχουμε πληρώσει όπως θα ήταν ο κανόνας.

 3.Η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε ποτέ

 Αρχή των απανταχού της επικρατείας χρηματιστών και επενδυτών/τζογαδόρων/αλογομούρηδων. Παρά την σαφή αναφορά σε ισπανόφωνο άνδρα, η έκφραση ΔΕΝ έχει καμιά απολύτως σχέση με την Ιβηρική ή τη Λατινική/Νότια Αμερική. Προέρχεται από το ελληνικό ρήμα χώνω (προστακτική χώσε) το οποίο παραπέμπει στην πώληση μετοχών, το κοινώς λεγόμενο χώσιμο στην αγορά. Το γιατί η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε ποτέ είναι προφανές: αν προλάβεις να ρευστοποιήσεις μέρος ή το σύνολο του χαρτοφυλακίου μετοχών πριν από την πτώση της αγοράς, δεν έχεις λόγο να κλαις ούτε εσύ (ο Χοσέ) ούτε βέβαια και η μάνα σου, αφού έχεις παντελονιάσει τα κέρδη. Το είδος αυτό του επενδυτή-τζογαδόρου-αλογομούρη ΔΕΝ υπήρχε κατά την περίοδο του 1999-2000, οπότε πολλές μάνες έκλαψαν με μαύρο δάκρυ.

 

 4.θα μου κλάσετε τον μπούτσον

 Η φράση αποδίδεται στον Γεώργιο Καραϊσκάκη λίγο πριν πεθάνει, ενώ έχει δεχθεί βόλι, μάλλον εκ των ενόντων και όχι από απέναντι.

Το μοιραίο επήλθε ενώ ήταν ταμπουρωμένος στην ομώνυμη πλατεία στον Πειραιά από όπου βάραγε απέναντι το μοναστήρι του Άγιου Σπυρίδωνα του Δράκου όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι τούρκοι.


Μαζί του ήταν και Στρατηγός Μακρυγιάννης, ο οποίος -- μη κοιτάτε τα απομνημονεύματα του! -- είχε και αυτός ένα βρωμόστομα, άλλο πράγμα.

- Στρατηγέ σε φάγανε με μπαμπεσιά ;
- Άμα αποθάνω, θα μου κλάσετε τον μπούτσον, ώρε γομάρια...
 
 

5. ΙΚΕΑ

 ΙΚΕΑ (Ινστιτούτο Κατάρτισης Ελεεινής Αγουστιάς)

Ανωτάτη διεθνής σχολή με παραρτήματα σε όλο τον κόσμο. Στόχος της, να φωτίσει τους απανταχού πολίτες του πλανήτη με το επαναστατικό κίνημα του 21ου αιώνα: «
Και από τα σκουπίδια μπορείς να κονομήσεις».
Η σχολή παραδίδει ταχύρρυθμα μαθήματα (μια ώρα εντός του ιδρύματος αρκεί):
- Πως να ξεχάσετε ότι γνωρίζατε περί γούστου και αισθητικής.
- Πως να χρησιμοποιείτε το άθλιο εκπαιδευτικό σετ που σας παραδίδουν κατά την είσοδό σας στο ίδρυμα: Μία χάρτινη μεζούρα ολίγων εκατοστών για τη μέτρηση αντικειμένων που ενίοτε ξεπερνούν σε μήκος το πάρκινγκ πλησίον του ιδρύματος, ένα θλιβερό μολύβι που θυμίζει πουπήγιο κι ένα χαρτάκι σε μέγεθος στίχλας όπου και θα γράψετε τις μετρήσεις σας.
- Πως να χάσετε το δρόμο σας εντός κτηρίου και να απολαύσετε την εμπειρία που είχαν ο Μωυσής και οι Εβραίοι κατά την περιήγηση τους επί 40 χρόνια στην έρημο.
- Πως να θυμάστε πολλαπλούς οκταψήφιους κωδικούς που παραπέμπουν σε ανύπαρκτα αντικείμενα και δεν τους γνωρίζουν ούτε οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο εν λόγω ίδρυμα.
- Πως να εκγυμνάσετε την υπομονή σας σε απίστευτα επίπεδα ψάχνοντας να βρείτε αυτούς τους λιγοστούς εργαζόμενους.
- Πως να σπαταλήστε ένα ολόκληρο πρωινό ψάχνοντας για ένα χάρτινο φωτιστικό ταβανιού.
- Πως να σπαταλήσετε «μικρό» χρηματικό ποσό για την αγορά ακόμα μικρότερης αξίας αγαθών και να αισθάνεστε ιδιαίτερα ευτυχής.
- Πως μπορεί να χωρέσει μια σαλονοτραπεζαρία και μια κρεβατοκάμαρα (μαζί με τα κομοδίνα) σε ένα Fiat Punto.
- Πως να συναρμολογήσετε ένα σύνθετο οκτώ κομματιών χωρίς βίδες και μετά από προσπάθεια πέντε ωρών να συνειδητοποιήσετε ότι είναι ένας ποικιλόχρωμος καναπές.

Οι απόφοιτοι της σχολής έχουν τη χαρά να απολαύσουν την οικία τους διακοσμημένη με την τελευταία λέξη απλής, παρδαλής και πολυέξοδης
γουστέλλειψης.

 

6.ιεχωβάδες

 Ο πρόεδρος, η ομάδα και οι οπαδοί του Απόλλωνα Αθηνών.

Επειδή κάθε χρόνο, το καλοκαίρι που δεν είχε ποδόσφαιρο, νοίκιαζαν το γήπεδο της Ριζούπολης στους μάρτυρες του Ιεχωβά, για να κάνουν το ετήσιο συνέδριο.

 

7.Λ.Η.Μ.Ν.Ο.Σ.

 Λάθος Ήταν Μάνα Να Ορκιστώ Στρατιώτης.

Μετατροπή του ονόματος του ακριτικού νησιού σε αρκτικόλεξο υπό το πρίσμα του ταλαίπωρου Έλληνα φαντάρου που τον έστειλαν να κάνει τη θητεία του στο
μαύρο νησί της παραμεθορίου που λόγω της στρατηγικής του θέσης βρίσκεται συνεχώς σε επιφυλακή. Η επιφυλακή αυτή μεταφράζεται σε περισσότερο τέντωμα, περισσότερο γυάλισμα, ξύρισμα, κούρεμα, αγγαρείες, εξωτερικές και ταξιαρχικές εφόδους και γενικά όλα αυτά τα σπασαρχίδικα προβλεπέ του στρατού. 

 

8.beer o' clock, μπιρ ο κλοκ

 Πρόκειται για τη χρονική στιγμή της ημέρας που κάποιος θεωρεί κατάλληλη για να απολαύσει ένα δροσιστικό αλκοολούχο ποτό, όπως η μπύρα. Συχνά, η φράση χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει το τέλος μιας κοπιώδους εργάσιμης μέρας.

Η μετάφραση θα μπορούσε να είναι «ώρα Ελλάδας μπύρα» ή «πήγε μπύρα και μισή», για να δείξουμε ότι αργήσαμε κιόλας, αλλά, να σας πω την αμαρτία μου, δεν τα έχω ακούσει σε αντίθεση με το λήμμα που πράγματι υπάρχει.

 

9."Ω ξειν αγγέλειν γονεύσι ότι τήδε κοιμώμεθα τοις κείνων χρήμασι τρεφόμενοι" (που σημαίνει:"ω ξένε, να αναγγείλεις στους γονείς ότι εδώ πέρα κοιμόμαστε, τρώγοντας τα λεφτά τους")

 Δεν είναι σλανγκ, το ξέρω, αλλά γράφτηκε κάποτε από φοιτητές σε θρανίο της φιλοσοφικής Αθηνών. Το θρανίο δεν πρέπει να υπάρχει πια, έχουν περάσει καμιά πενηνταριά χρόνια από τότε (την πληροφορία μου έδωσε η μάδερ). Απλώς θεώρησα ότι πρέπει να αναφέρω αυτή την επιγραφή που δείχνει ότι κάποιοι φοιτητές έχουν (είχαν) το γνώθι σεαυτόν.

Σήμερα ο στίχος έχει ευρύτερη εφαρμογή.


Ο στίχος εννοείται πως είναι παράφραση του περίφημου κειμένου του Σιμωνίδη, αν θυμάμαι καλά, που λέει: «Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» (Σιμωνίδης 5ος π.Χ.)

 10.Νίντζα

 Μαυροφορεμένες γριές άνω των 80 χρόνων λεπτές μέχρι 1,50 και με καμπούρα στον standard εξοπλισμό που φοράν πάντα και μία μαύρη μαντίλα και δε σε κοιτάν ποτέ στα μάτια για να μην τις αναγνωρίσεις και για να νομίζεις ότι όλες είναι ίδιες. Στην πραγματικότητα είναι μεταμφιεσμένοι γιαπωνέζοι ninja και η καμπούρα κρύβει κατάνες, στιλέτα, κρόταλα, spells και άλλα διάφορα όπλα απαγορευμένα απ' τη συνθήκη της Γενεύης.

 πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου