ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ BLOG

Όποια/όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την προσπάθειά μου,μπορεί να το κάνει με μια δωρεά μέσω PayPal στον λογαριασμό : ovitrouvios@yahoo.gr

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές αναγνώσεις !

ΕΛΛΗΝ ΑΛΚΙΜΟΣ

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η «Ξύλινη Χήνα» πέταξε μόνο μία φορά

Η ιστορία του μεγαλύτερου αεροπλάνου όλων των εποχών

Ήταν το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Και μέχρι σήμερα, 65 χρόνια μετά, κανένα αεροπλάνο δεν έχει ξεπεράσει σε μέγεθος την περίφημη «Ξύλινη Χήνα» του ιδιόρρυθμου και πολυπράγμονα πρωτοπόρου της αεροναυπηγικής, Χάουαρντ Χιουζ.

Το τεράστιο αεροπλάνο είχε σχεδιαστεί αρχικά για να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα μέτωπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, ο πεισματάρης Χιουζ αποφάσισε να κατασκευάσει το σκελετό του ιπτάμενου γίγαντα από ξύλο.


Ωστόσο, η κατασκευή καθυστέρησε πολύ. Για την ακρίβεια, ολοκληρώθηκε το 1947, πολύ καιρό μετά τη λήξη του πολέμου. Ο Χιουζ, πιστός στο όραμά του, δεν εγκατέλειψε την «ξύλινη Χήνα». Τον Νοέμβριο του 1947 το αεροπλάνο ήταν έτοιμο και ο ίδιος ο Χιουζ βρέθηκε στο πιλοτήριο για να πετάξει ο ίδιος το θαύμα του.


Η «Χήνα» σηκώθηκε στον αέρα, πάνω από τα νερά του Ατλαντικού, στη Φλόριντα και πέταξε για μερικά μίλια. Έπειτα προσθαλασσώθηκε. Ο Χιουζ τα είχε καταφέρει, αλλά μόνο εν μέρει, καθώς η «Χήνα» του δεν επρόκειτο να ξαναπετάξει ποτέ, αλλά ούτε και να παραχθεί εμπορικά.


Παρόλα αυτά, έμεινε στην ιστορία ως το μεγαλύτερο αεροπλάνο όλων των εποχών.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου