ΔΩΡΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ BLOG

Όποια/όποιος επιθυμεί να βοηθήσει την προσπάθειά μου,μπορεί να το κάνει με μια δωρεά μέσω PayPal στον λογαριασμό : ovitrouvios@yahoo.gr

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλές αναγνώσεις !

ΕΛΛΗΝ ΑΛΚΙΜΟΣ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφτεί επίσημα την ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ο Erdoğan επιμένει να τη θεωρεί ως αποτελούμενη από «αντιστασιακούς μαχητές που υπερασπίζονται τη πατρίδα τους». Ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να εκμεταλλευτεί τα αντί-ισραηλινά συναισθήματα ώστε να παίξει ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο, αλλά καλά θα κάνει να προσέχει.

Δύσκολα θα μπορέσει να ισοσταθμίσει την απαίτηση του για μια δημόσια συγγνώμη του Ισραήλ για το θάνατο εννέα Τούρκων στο σκάφος Mavi Marmara, με την άρνηση της χώρας του να απολογηθεί για τη δολοφονία χιλιάδων, ίσως και ενός εκατομμυρίου Αρμενίων την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ή ακόμη και για το θάνατο χιλιάδων Κούρδων πολιτών στις δεκαετίες 1980, και 1990. Η τουρκική κυβέρνηση ισοπέδωσε εκατοντάδες κουρδικά χωριά σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός cordon sanitaire (λωρίδα καθαρότητας,ουδέτερη ζώνη)  κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν και το Ιράκ.
Η φιλική στάση του Τούρκου πρωθυπουργού απέναντι στη Χαμάς, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την εθνική ασφάλεια της χώρας του. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η CDS, μια ομάδα που εκπροσωπεί τις διάφορες κουρδικές οργανώσεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε την αυτονομία των Κούρδων της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση.
Αν και η εν λόγω ανακοίνωση θεωρείται αμφιλεγόμενη ακόμη κι από τους Κούρδους της Τουρκίας, δεν παύει να δημιουργεί μια κατάσταση τέτοια, που οποιαδήποτε τουρκική προσέγγιση προς τους Παλαιστινίους θα έχει συνέπειες και στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας.
Αν ο Erdoğan θεωρεί τη Χαμάς ως μια νόμιμη αντιστασιακή οργάνωση που επιδιώκει την ανεξαρτησία της πατρίδας της, τότε γιατί να μη θεωρεί το ίδιο και το ΡΚΚ;
 
Και αν ο Erdoğan αισθάνεται άνετα στο να επισκέπτεται επίσημα τη Γάζα, δεν θα μπορούσε κάποιος άλλος, σε μερικά χρόνια, να εκμεταλλευτεί αυτό το «δεδικασμένο» και να πραγματοποιήσει μια ανάλογη επίσημη επίσκεψη στο Diyarbakir για να συναντηθεί με τις κουρδικές αρχές, παρακάμπτοντας την Άγκυρα;
Ο Erdoğan θα πρέπει να προσέχει. Μπορεί να αρέσκεται στο να τον αγκαλιάζει η Χαμάς, αλλά η Τουρκία δεν στερείται εχθρών τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Ο κουρδικός εθνικισμός δεν δείχνει να φθίνει, και η κουρδική διασπορά συνεχώς αυξάνεται, αποκτώντας μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη. Η αντιπάθεια του Erdoğan για το Ισραήλ, είναι πολύ πιθανό να σπείρει τους σπόρους μιας μελλοντικής τουρκικής διάλυσης.
 
ΑΝΤΙNews/S.A.-Commentary

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου