Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: Πουλάνε το «φιλέτο» της ΔΕΘ..

Το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τα 180 στρέμματα στο κέντρο της πόλης, ένα πραγματικό «φιλέτο», που φιλοξενεί -πέραν των περιπτέρων της ΔΕΘ- το Παλέ ντε Σπορ και τα συνεδριακά κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης» και «Νικόλαος Γερμανός», συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 16 πρώτων ακινήτων σημαντικής αξίας που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και οδεύουν προς αξιοποίηση!
Το θέμα αναμένεται να
ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είναι κάθετα αντίθετος με το σχέδιο, ενώ διαφωνούν πλήρως και οι διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo.

Ηδη, για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΔΕΘ έχει οριστεί σύμβουλος που άρχισε να δουλεύει από την περασμένη Τρίτη. Το ερώτημα είναι τι είδους αξιοποίηση επιδέχεται μια έκταση που σήμερα αποτελεί εκθεσιακό κέντρο.

Αλλά και για το μέλλον, αν και όταν «μετακομίσει» η ΔΕΘ στη Σίνδο ή αλλού, όπου θα κατασκευαστούν νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις, οι εξαγγελίες των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και η πρόθεση των τοπικών φορέων και παραγόντων ήταν να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο μητροπολιτικό πάρκο, ώστε να ενισχυθεί η «πράσινη υποδομή» του πολεοδομικού συγκροτήματος.  
Φυσικά, η προοπτική της αξιοποίησης, και μάλιστα σε καιρό μείζονος οικονομικής κρίσης, απέχει πολύ από τη λογική του μητροπολιτικού πάρκου, καθώς η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου είναι τόσο μεγάλη, που μόνον η οικοδόμησή του ή η χρήση του σε «βαριές» λειτουργίες, όπως είναι -για παράδειγμα- τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μπορούν να δικαιολογήσουν μια μεγάλη επένδυση κι επομένως σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ενημέρωση της διοίκησης της ΔΕΘ γύρω από το μείζον αυτό ζήτημα είναι περιορισμένη. Ενδεχομένως η επίσημη ενημέρωση να γίνει αύριο, στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ της χώρας με τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Κυριακό. Μια συνάντηση που επρόκειτο να γίνει χτες, αλλά αναβλήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του υπουργείου.

«Το ακίνητο της ΔΕΘ δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στην πόλη και, αν το κράτος θέλει να πουλήσει ακίνητα, ας βρει άλλα σημεία και όχι την καρδιά της Θεσσαλονίκης», δήλωσε στον «Α» ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την πληροφορία, επισημαίνει ακόμη ότι τα 17 από τα 180 στρέμματα, περίπου το 10%, ανήκουν στο δήμο, ο οποίος είναι «κάθετα αντίθετος» με οποιαδήποτε αξιοποίηση ερήμην της πόλης...

πηγή:  Αγγελιοφόρος
άπό ΕΔΩ


και για την αναδημοσίευση : Φιλοσοφία-Έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου