Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

H Moody's επέλεξε καίρια χρονική στιγμή για το «χτύπημά» της

Μέσα από συνεχείς εκπλήξεις και δραματικές ανατροπές πορεύεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για συμμετοχή των τραπεζών στη χρηματοδότηση της χώρας το 2012-'13, ώστε να αποσοβηθεί η χρεοκοπία. Χαρακτηριστικά είναι τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, με το ανοικτό «σαμποτάζ» από τον οίκο Moody's στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Ευρωπαίων με τους τραπεζίτες, μέσω της αιφνιδιαστικής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας σε κατηγορία που υποδηλώνει πιθανότητες χρεοκοπίας 50%!

Η αλληλουχία των καταιγιστικών γεγονότων οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η Moody's επέλεξε καίρια χρονική στιγμή για το «χτύπημά» της, καθώς η νέα υποβάθμιση δημιουργεί σοβαρά πρόσθετα προβλήματα στην αποδοχή εκ μέρους των τραπεζιτών, ακόμη και των Ελλήνων, των προτάσεων να αγοράσουν νέα ομόλογα σε αντικατάσταση ορισμένων από όσο κατέχουν και λήγουν μέσα στη διετία 2012-'13
Ουσιαστικά χθες «παιζόταν» το αν η συμφωνία της Αθήνας με την τρόικα θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που μετέχουν στο Eurogroup, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να πιεσθούν και οι τράπεζες να «βάλουν τον οβολό τους» στο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας με 60-70 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι η συμφωνία θα επικυρωνόταν την Παρασκευή, στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ενώ ήταν ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα για την επισημοποίηση της συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί και η παράλληλη διαπραγμάτευση με τις ιδιωτικές τράπεζες.
Σε αυτό το παιχνίδι λεπτών ισορροπιών, όπου για πρώτη φορά η συζήτηση του ελληνικού προβλήματος έχει «ανοίξει», για να περιλάβει και τις ιδιωτικές τράπεζες ως παράγοντες της τελικής συμφωνίας, παρενέβη χθες η Moody's, ανακοινώνοντας αργά το βράδυ την υποβάθμιση της Ελλάδας από την κατηγορία «Β1» στην κατηγορία "Caa1", που απέχει λίγες βαθμίδες από την κατώτατη «C» των χρεοκοπημένων. Σε αυτή την κατηγορία, οι τίτλοι ενός εκδότη χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας, ενσωματώνοντας πιθανότητες χρεοκοπίας εντός πενταετίας 50%. Η αιτιολόγηση της νέας βαριάς υποβάθμισης από την Moody's, με την προοπτική και νέας υποβάθμισης στο προσεχές μέλλον («αρνητική πρόβλεψη» - "negative outlook"), δεν έχει τόση σημασία. Αυτό που έχει σημασία, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, είναι ότι με αυτή την υποβάθμιση δυσκολεύει πολύ η απόφαση των ιδιωτικών τραπεζών να μετάσχουν στο σχέδιο αναχρηματοδότησης της Ελλάδας: αν κάτι τελικά πάει στραβά και η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι διοικήσεις των τραπεζών πολύ δύσκολα θα μπορούν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους να δώσουν άλλη μια ευκαιρία σε μια χώρα που έχει μία στις δύο πιθανότητες να χρεοκοπήσει.
Στην ουσία, μετά τη νέα υποβάθμιση οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εξωθούνται να εγκαταλείψουν το σχέδιο εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στο κόστος της νέας διάσωσης της Ελλάδας και να αναλάβουν οι ίδιες ολόκληρο το λογαριασμό. Αυτό όμως δημιουργεί πολύ σοβαρά πολιτικά προβλήματα στην Γερμανία και τις άλλες κυβερνήσεις του Βορρά, που ήθελαν να «χρυσώσουν το χάπι» των νέων δανείων στην Ελλάδα, λέγοντας στους ψηφοφόρους τους ότι αυτή την φορά ένα μέρος του κόστους θα αναληφθεί από τους τραπεζίτες. Μένει να φανεί τα επόμενα 24ωρα πώς θα επηρεάσει τελικά τη νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας αυτή η «τρικλοποδιά» από την Moody's...

Απο : epikairo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου